Rokgeschiedenis

Een korte geschiedenis van het rokje

Rokjes. Ze zijn elegant of wild,  zwierig of strak, lang of kort, serieus of jeugdig en toch benadrukken ze allemaal één kwaliteit: vrouwelijkheid. Ooit was het anders en gingen ook mannen gekleed in een rokje. De rok onderging door de eeuwen heen ook een ware gedaantewisseling.

Het rokje is zo oud als de straat. Alleen de lendendoekjes zijn nog ouder. Logisch ook, want een rokje is snel gemaakt. Eens je op het idee bent gekomen een rechthoekige lap stof te weven en die rond je middel te knopen, dan heb je een rokje en zijn je edele/intieme delen beschermd tegen nieuwsgierige blikken. Zowel mannen als vrouwen gingen gekleed in een rokje, kijk maar naar de oude Egyptische schilderingen.


Intrekken, dat buikje!

Vandaag speelt vooral persoonlijke stijl mee in de keuze van het rokje. Je gaat zo kort je wil (of zo kort je billen het toelaten). Vroeger waren lange rokken de standaard. Een lange rok stond immers voor luxe en prestige, want stoffen waren toentertijd behoorlijk duur. Een ander teken van status en schoonheid was de maat van de taille. Hoe smaller, hoe schoner. Vrouwen waren er dermate door geobsedeerd dat ze hun taille accentueerden door hun heupen te verbreden met hoepels en petticoats of zelfs met een gewatteerd achterste.

Omhoog met die zoom

In de 19de eeuw werden de rokjes ‘gestroomlijnder’, meer aangepast aan het lichaam van de vrouw. Kortere, praktische, meer werkvriendelijke rokken waren aan de orde. En de 20ste eeuw markeert het begin van de opwaartse evolutie van de zoom: van enkellengte, naar kuitlengte en knielengte in de zestiger jaren.

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het rokje kwam er halverwege de jaren ’60, toen de zoom nog enkele centimeters werd ingekort en de minirok werd geboren. Van toen af hadden vrouwen de vrijheid om zelf de lengte van hun rokje te kiezen. Er kwam zelfs een ‘micro-mini’, nóg korter en uitdagender.


Lekker veelzijdig

Ondertussen zijn rokjes een vaste waarde in de kleerkast van de vrouw. Je kan ze dragen met dezelfde T-shirts en truitjes die je op een broek zou dragen. Lekker handig en veelzijdig. Rokjes hebben een evolutie meegemaakt van totaal ondraagbaar (denk aan de smalle, lange rokken waarbij het lijkt alsof je maar één been hebt) naar comfortabel en praktisch. En van lang en zwaar naar kort en licht. Dezer dagen kan het gewoon allemaal. Het is een kwestie van persoonlijke stijl en smaak. En van mode-invloeden natuurlijk, maar daar doe ik geen uitspraken over, want ik ben zowat de anti-fashionista.

19 thoughts on “Rokgeschiedenis

 1. Wist je dit al? Noëlle Noblecourt, omroepster van de toenmalige ORTF, werd in 1964 ontslagen omdat zij op het scherm verscheen met blote knietjes … Ja ja, soms moeten vrouwmensen strijd leveren om wat bloot te laten zien!

   • Gewoon een wijde rok aanschaffen en je nergens wat van aantrekken,net zoals je dat in een broek doet.En hoe meer mannen het doen,hoe meer het geaccepteerd en normaal gaat worden.Kan vertellen dat het veel beter zit dan een broek.

 2. Sinds ik mij pakweg 9 jaar geleden outte als transvrouw, sloeg ik geen énkele dag over om een rok(je) te dragen. Ik heb zelfs geen lange broek liggen. Lang leve de rokjes !

  • Al is het alleen maar voor de zekerheid om gelijkwaardigheid en geborgenheid voor de vrouwen te tonen in verband met de sharia(die komt er(hopelijk) voorlopig nog niet gelukkig).
   Maar je kan er nu alvast maar beter mee beginnen,en het voor zijn.Dan dat het te laat is.

 3. Over het algemeen krijg je heel weinig negatieve reacties,soms eerder een compliment dus weinig reden om bang te zijn.Maar als je nog wat moeite hebt om er mee naar buiten te gaan bouw het dan langzaam op door s’avonds op rustige momenten naar buiten te gaan.Ik ging gewoon gelijk naar buiten op klaarlichte dag,want iedereen mag zelf weten wat hij draagt. En doe dus net of ik een broek aan heb.

 4. Jawèl mannen ! Gà voor de rok ! Daar is helemaal niks verkeerd mee, dat heeft de geschiedenis ons geleerd tot en met de 19 de eeuw … Mannen droegen – logischerwijs – een rok (afvloeisel, eerder uitloper hà … want op heden is de ‘pittaleir’ bij officiële gelegenheden toch ook gebruikelijk ?) en dames showden ook toen schitterende jurken, weliswaar gecorsetteerd en dito héél erg ingesnoerd, niét echt comfortabel, believe me …
  Het wordt hoog tijd dat dit zogenaamde ‘taboe’ wordt doorbroken …
  Zeker weten: mannen moéten rokken kunnen dragen, so it is.
  Iederéén, man of vrouw, moet zich ‘comfortabel’ voelen in zijn/haar vel in datgene wat hij/zij draagt, zonder gelul en snerende opmerkingen. Moét kunnen.
  Vraag is: wié, heren, neemt het voortouw om in deze een hype te lanceren? Iémand out there ?
  Wié van jullie, dames en heren, durft hier een hype over op te zetten ?
  Ik daag jullie uit.
  Hà !

 5. Vrouwen en mannen maak er een hype van dat mannen een rok dragen en sta er voor open dat jij en je vrouw/vriendin/man/vriend een rok draagt uit geborgenheid naar elkaar,zeg dat je hem veel stoerder vind in een rok.En koop dus een kilt of jeansrok net boven de knie voor hem ,en maak de rok voor de man een vertrouwd en blijvend kledingstuk die voor altijd in winkels te koop blijft.Samen zijn we sterk.laat deze site als een lopend vuurtje over het internet gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s